lørdag 13. juni 2009

Skamlaust

FRP har annonsert at de skal inn på Sametinget - som de forresten for lenge siden har besluttet de skal legge ned. På Monica Dervo, Svein Ole Sandvik og Hans J. Eriksens valgturne i Porsanger ble "innvandrervisa" ble spilt som akkompanjement til valgstanden, noe som selvsagt skapte nasjonale overskrifter. Hva FrP evt. skal på Sametinget er uansett ikke så lett å vite - for nedleggelsen av Sametinget må vel gjerne finne sted fra stortingshold. FrP la forresten et av sine partimøter til Karasjok for ikke lenge siden - hvor de besøkte Sametinget og det fremkom av medias dekning at nestleder Per Sandberg gikk inn på Sametinget med "flere tanker i hodet". Hvordan media evt. kunne vite at Sandberg hadde så fryktelig mange tanker i hodet kom ikke frem i artikkelen. Det som imidlertid kom frem at Sandberg - entreprenør som han er - hadde funnet ut at Sametinget kunne egne seg som hotell. Akkurat da satte jeg kaffen i halsen i sprutlatter fordi dramaturgien tok så fullstendig av.

Hotellet som eventuelt skulle anlegges på "ruinen" av samenes urfolksparlament på norsk side ville ha vært et monument over en politikk hvor det skal koste mye å falle utenfor. FrPs stemmefiske er skamlaust, og har i alle år hatt mindretallet, minoritetene og de svakeste som objekt for å fremme både mistenksomhet og frykt. Dette hotell-tankeeksperimentet føyer seg inn i samme tradisjonen. Oppskriften er enkel: for å tekkes flertallet kan man alltids enkelt peke ut mindretallet som problemet. Samene, alenemødrene, latsekkene (i Finnmark), innvandrerne eller hva det skal være. Da kan FrPerne fremstå som harmdirrende indignerte på flertallets vegne. Noe de gjør med stor suksess, og de er jo ikke alene om denne metoden her i Finnmark for eksempel.

En historisk første FrP - regjering på Stortinget ville uansett krasjlande i virkeligheten og kravet til ansvarlig realpolitikk ville ha debutert før de rakk å tenke ordet "ministerskandale". Å legge ned Sametinget er en handling som ville fått internasjonal oppmerksomhet, og ikke i retning av positivt omdømme for Norge. Om Siv Jensen gjennomfører hele valgprogrammet FrP står for, så ville hun hatt betydelig grad av problemer innenriks også, det må man regne med.

Mange har prøvd, men ingen har vel helt lykkes med å knekke den såkalte FrP-koden. Jeg tviler vel på at noen evner det ved det kommende valget heller. Utfordringen er å synliggjøre de faktiske konsekvensene av den politikken som FrP akter å føre. Jeg tror ikke at samiske bygdesamfunn på noen måte vil blomstre under FrP, vi får ikke bedre utbygde velferdstjenester eller veier om noen innbiller seg det i disse våre distrikter. Grunnen er enkel: flertallet har bedre berettigede behov enn den lille gruppa mennesker i Vestertana, Nesseby, Nervei, Loppa - ja fyll bare inn det bygdesamfunnet du ønsker der.

Til dette stortingsvalget er det snakk om et verdivalg, kanskje særlig siden man ikke lykkes i å debattere konsekvensene av FrP-politikken for "folk flest". Dessverre er det kanskje nettopp FrPs knallharde linje i såkalte "verdispørsmål" som skaper suksess. De tar avstand fra eliten, utdanningsfolket og ikke minst de som tror de vet så mye bedre - for eksempel (andre) politikere (med forakt i stemmen) og LO-pamper (nevner selvsagt ikke milliardærpamper)eller byråkrater (fysj). Hos FrP kan vi alle tillate oss luksusen med å være moralsk indignerte over de som er mindre verdige trengende enn vi selv, vi kan rase over lovbrytere, fyllekjørere (men om noen tillitsvalgte skulle slumpe til å fyllekjøre - så er han selvsagt som folk flest) eller offentlig sløsing (glem de påkostede FrPturene med ektefeller utenlands eller personlig trener for Siv J, klær til Eli Hagen eller sånt noe - det er selvsagt aller verst når andre sløser). At noen ramler utenfor arbeidslivet - det er bare loven om den sterkestes rett, så de får bare se til å klare seg selv.

FrP i regjering på Stortinget er ikke en god løsning for det man kan kalle en helhetlig og ansvarlig politikk, de fremmer usammenhengende enkeltsaker som lokkemat for velgerne. Høyres knefall for FrP er et svært sørgelig syn, fordi det kan innebærer at FrP kommer nærmere i forhold til muligheten for å danne regjering til høsten. Min oppfordring er uansett å ikke stemme FrP i noen valg, ikke stortingsvalget, sametingsvalget, kommune- eller fylkesvalg.

Medier og samfunnssynsere må jo gjerne ønske FrP inn på Sametinget, jeg syns det er regelrett skamlaust at de tenker seg på Sametinget overhodet. Ryggeslaus populisme ført i mikrofon fra disse lokale FrP-representantene vil ikke akkurat føre til politiske resultater gjennom Sametinget, og ikke med ett eneste ord har jeg hørt et troverdig ord om hvordan FrP skal gjøre situasjonen for den enkelte same bedre heller.

7 kommentarer:

 1. Enig i dette. NSR er vel FrP`s rake motsetning i samisk sammenheng, og glad er jeg for det. FrP vil føre oss tilbake til fornorskningstiden! Jeg håper virkelig ikke at det skjer.

  Og: jeg ser at du selv kommenterer lenger ned at du burde skrive kortere, og det burde du virkelig. Ikke det at det ikke er viktige tema eller at du ikke skriver godt - det er bare så himla tungvindt å lese så lange tekster på nett. Prøv å halvere, minimum, neste gang:-)

  SvarSlett
 2. Takk for kommentaren:) Det blir nok kortere innlegg etterhvert. Mange skriver jo kun ett avsnitt i bloggen sin! Det burde være et mål som er oppnåelig innen kort tid:)

  SvarSlett
 3. Glemte å skrive at jeg og flere andre NSR politikere er på Twitter også - der er grensa 140 tegn pr. gang man skal tvitre noe. Et leservennlig format... www.twitter.com/siljekarine

  SvarSlett
 4. Med FrP blir det iallefall liv i valgkampen, og det strømmer inn med manntallsskjema til Sametinget.

  SvarSlett
 5. Ja, liv i valgkampen blir d, når FrP bidrar musikk og greier!

  Fra spøk til alvor: det kan godt hende FrP rekrutterer nye folk til Sametingets valgmanntall. Slike som vil legge ned Sametinget. Og hvis de fyller kriteriene for å stå i valgmanntallet, så må de også blir hørt. Sametinget blir hva vi samer gjør det til, sa avdøde Aslak Nils Sara en gang i tiden...

  SvarSlett
 6. Ja - og nye inn i valgmanntallet betyr muligheten for nye velgere også for oss... Vi må konkurrere om ALLE velgeres stemme, selv om de kanskje ble rekruttert til valgmanntallet av FrP. Så det er bra.

  At de vil inn på Sametinget bare for å legge det ned? Ja, det er det jeg syns er skamlaust:)

  SvarSlett
 7. Ja, i denne debatten hører også spørsmålet om norske partier skal kunne stille lister til sametingsvalget..Med FrPs inntog i samenes parlament, har min tidligere skepsis blitt stadfestet. Jeg tror vi er nødt til å tørre å ta den debatten!

  SvarSlett

Husk nettiketten:) Så bra at du er engasjert og vil kommentere. Velkommen!