fredag 18. februar 2011

Uten fiskemottak

Alta mister sitt siste fiskemottak i Kvalfjord. Det landes for lite fisk, og det kompliserer mulighetene til å få store nok kvanta ut fersk nok. Rundt regnet fem-ti båter leverer til mottaket, og disse står uten annen mulighet enn å gå ut mot Sørøya og det er både mer værhårdt og langt for småbåtene.

I seks år har Synnøve Nuth Pedersen drevet fiskemottaket. Det har vært utfordringer underveis, det kan man lese i Fiskeribladet Fiskaren i 2009. Da var det fylkeskommunen som ikke ville betale kaileie på rundt regnet 80.000 i året. Det løste seg dengang da, men nå er det kroken på døra og leieavtalen med eierne av bruket er sagt opp og avtalen med Aker Hammerfest fornyes ikke.

Vi står midt i det som dr.juris Carsten Smith karakteriserte som fem på tolv for den sjøsamiske kulturen. APs nestleder og parlamentariske leder Helga Pedersen avanserte fra smilende dyktig fylkesordfører med positive saker som Fiskeripolitikk med Finnmarksvri og forsøk på å sikre lokal verdiskapning gjennom å forhandle med Aker og Kjell Inge Røkke i Vardø hele veien til topps i det politiske systemet. Valgspråket vi alle husker handler om "at fisk skulle få lys i husan". Det var symboltungt i Pedersens hjembygd da hun mottok Smith-utvalgets anbefalinger på grendehuset i Vestertana. Det var kanskje enda mer symboltungt at hun forlot fiskeridepartementet med uforutrettet sak, eller på en måte som tydeliggjorde for alle hennes evne og vilje til å ta på seg enda større politiske verv. Ett sted på veien ble det slutt på snakk om lys i husan om det ikke da er snakk om 420 kv linja som SKAL bygges.

På Sametinget kappes vi om å snakke varmt for småbåter og tradisjonelt fiske. Det er klart at landbaserte anlegg er sentrale i verdiskapningen, og viktige for at vi skal sikre god distribusjon og ferske råvarer til et krevende marked. NSR foreslo i revidert budsjettbehandling at vi skulle gi føringstilskudd fra Sametinget, men det ble vi nedstemt på.

I mellomtiden er det bare å slå av lyset i fiskemottaket i Kvalfjord. Vi politikere snakker og snakker, men det som skjer daglig bærer vitne om at det er langt fra ord til handling.

2 kommentarer:

 1. Det har vært to fryktelige år, der vi fiskere ikke har fått levert mere en halvparten av fisken vi har fisket. Aker, som driver mottaket, har satt store begrensninger for båtan slik at de ikke har fått levere mere enn en viss mengde fisk i uka. de har ikke kjøpt biprodukter. Og hvis vi hadde levert den fisken vi ikke fikk levert i Kvalfjord, andre plassa, så hadde vi blitt nektet levering i Kvalfjord.
  Fiskere i området hadde levert hvertfall det dobbelte, hvis de hadde fått lov. Og mange båter fra allta hadde begynt å levere i Kvalfjor, hvis det hadde vært mulig. Nå har vi måttet henge halvparten av fisken, og de fleste båtene i alta, må finne andre plasser å levere.
  Med nye eiere, eller ny ordentlig drift, og med bedre godstransport. Er d fullt mulig å drive dette fiskebruket.

  SvarSlett
 2. Jeg tror også at det hadde vært mulig å drive mottaket videre. Begrensingene som er lagt på mengden fisk man får lande og dette med at biprodukter ikke kan leveres gjør det jo beintøft med tanke på vilkårene for drifta (og for fiskerne ikke minst).

  Kanskje burde snlegget også vært tilrettelagt med muligheter for å foredle råvarer i småskala i større grad, ikke bare fokus på ferskfisk?

  Har stor respekt for den innsatsen som er lagt ned i fiskemottaket, men skulle ønske vi fikk til en ordning slik at vi fortsatt kan ha fiskemottak i Alta. Og har enormt stor respekt for dere som fisker og står på.

  SvarSlett

Husk nettiketten:) Så bra at du er engasjert og vil kommentere. Velkommen!