onsdag 19. desember 2012

Álttá sámiid searvi 40 år


På tampen av dette året ønsker jeg som leder av Álttá sámiid searvi å ønske medlemmer, tidligere styremedlemmer og tidligere ledere for Álttá sámiid searvi tillykke med hele 40 års arbeid i lokalsamfunnet i Alta. Foreningen ønsker å markere de 40 årene med ivrig innsats for å fremme samisk språk og kultur her i Alta med en mottakelse under Alta Sami Festival fredag den 8.februar her i Alta. Det blir en åpen markering, og vi ønsker alle hjertelig velkommen og vil annonsere dette nærmere over nyåret.
 
Vi er veldig glade for at Alta kommune, og våre samarbeidspartnere forøvrig de siste årene har prioritert å skape en breddefestival som Alta Sami Festival, hvor det foregår spennende og mangfoldige aktiviteter en hel uke til ende i Alta i februar. I fjor var det hele 2000 besøkende på de ulike arrangementene som fant sted i festivaluka. Det vil derfor være en flott anledning for oss å markere våre 40 år under festivalen i februar, og vi håper selvsagt at mange vil være med å feire sammen med oss når den tid kommer.
 
Sameforeningen i Alta har gjennom alle disse årene jobbet svært mye med å gi ulike tilbud til befolkningen i området, med både språkkurs, duodjikurs, stedsnavnmarkering, feiringer av 6.februar, flagging på samiske flaggdager, tilbud om sosiale aktiviteter, etablering av samisk barnehagetilbud, samisk kulturhus og ikke minst etableringen av samisk språksenter. Sameforeningen har fungert som en arena for mange samer, og har også virket aktivt i forhold til kommunen vi bor i, Sametinget og andre aktører i vårt lokalsamfunn. Det er ikke mulig å nevne alle ting som foreningen har hatt på agendaen gjennom tiden, men det er mangfoldig og viktig arbeid som har vært gjort.
 
Foreningen har også hatt markante personer i virke for det samiske samfunnet og for foreningen - som for eksempel Ruth Rye Josefsen (1923-2008), som var en av de første sametingsrepresentantene fra området vårt. Tore Bongo er også æresmedlem i foreningen og tidligere sametingsrepresentant, og han har brukt utallige år i aktivt arbeid for det samiske folk på så mange vis. Tidligere medlem Eva Josefsen og dagens nestleder John Harald Skum har også sittet på Sametinget med base og utgangspunkt fra Álttá sámiid searvi. Mange burde vært nevnt, og det skal vi også bruke anledningen til under vår markering i februar.
 
Sameforeningen er en av de største sameforeningene i Norske Samers Riksforbund, og det er vi stolte av. Som leder i foreningen vet jeg at vi står ovenfor ett veldig aktivt år i 2013.  Det er mange store aktiviteter som skal finne sted i Alta fremover. Vi skal først fylle sentrum med spennende tilbud i februar med Alta Sami Festival. Deretter skal NSRs ungdomsutvalg ha en større konferanse her i Alta i april og så skal hele verdens urfolk komme hit til Alta 8.-13. juni 2013. 

Alle disse hendelsene gleder vi oss til, og vi skal søke å bidra så godt vi kan for å gi besøkende og andre gode opplevelser. Foreningen har et meget aktivt kursutvalg og har akkurat etablert et idrettsutvalg for å gi samiske idrettstalententer muligheten til å konkurrere i SVL-N sine arrangementer og gjennom dette også muligheter til å bli plukket ut til å konkurrere med andre urfolksungdom i Arctic Winter Games.
 
På vegne av den spreke jubilanten vil jeg også benytte sjansen til å ønske alle en riktig god jul og godt nyttår!
 
Buorit juovllat ja ráfálaš ja buori ođđajagi!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Husk nettiketten:) Så bra at du er engasjert og vil kommentere. Velkommen!