tirsdag 13. august 2013

Tanker før første skoledag

I disse dager er den lange sommerferien på hell. I husene omkring sitter noen spente små og store sjeler. Snart er det første skoledag. 

Hvem husker ikke første skoledag. Det gjør jeg. Nye klær, ny rød ryggsekk og penal. Jeg var ivrig og ikke redd i det hele tatt. Husker at vi fikk blyant, viskelær og klistremerker. Jeg rakte opp handa og kunne svare på noe.

Det var ikke snakk om at jeg skulle ha samisk på skolen der jeg gikk. Da jeg begynte på skolen i Vadsø så var det ikke ett tema, det var jo rett etter at Altaaksjonen hadde vært. I Karlebotn hadde jeg hatt samisk på førskolen, men i Vadsø var det ingen som snakket ett ord om samisk (forsåvidt snakket de heller ikke mye om finsk eller kvensk i skolen dengang da). Det var liksom ikke ett tema etter det jeg husker fra mitt barneperspektiv.

Min eldste datters første skoledag ble også minneverdig for meg. Et helt år hadde en foreldregruppe styrt for å kunne få opplæring i og på samisk for en elevgruppe. Det var mange voksendiskusjoner, og jeg for min del fikk tenke mye på de her frasene om at norsk og samisk skal være likestilte språk. Det var overraskende for meg at det skulle være så vanskelig. Jeg trodde på litt smidighet, litt forståelse og at kommunen kom til å skjønne våre behov. Saken om etablering av samisk-klasse i Alta ble derfor et krasj-kurs i virkeligheten. Du kan lese mer om den saken i samisk skolehistorie (lenken fungerte ikke, men oppdaterer med den når jeg finner den). Det ble samisk klasse i Alta, og neste år begynner datteren min i femte klasse. Fem skoleår med undervisning i og på samisk. Verdien av det for oss - kan ikke beskrives.

Det jeg aller helst skulle ønske for samiske barn som i disse dager forventningsfylt pakker sekken sin sammen med spente og bekymrede foreldre, - er at de møter en skolehverdag hvor det å lære samisk språk er høyt prioritert.

Det vrir seg i magen når jeg tenker på alle enkeltfortellingene jeg har fått høre som samisk utdanningspolitiker de siste fire årene. Disse historiene handler blant annet om manglende samiskundervisning det første skoleåret, at rektor tar eleven og foresatte inn til samtale for å spørre hva de skal med samisk - egentlig. Historiene handler om mangel på lærere, mangel på ukeplaner i faget og at resten av klassen får kosetime når det er samiskundervisning. Elever som har behov for særskilt tilrettelegging får beskjed om å slutte i samisk. Det til tross for at de har like stor rett på tilrettelegging i samiskfaget som i alle andre fag.

Og så er det historiene om mobbing og plaging fordi eleven er samisk. Klumpen vokser i halsen - og selv om jeg er en snakkeglad politiker får jeg så veldig tungt med å finne ord som strekker til ovenfor den av foreldrene jeg snakker med.

Når vi tar opp problemstillingene som politikere fra Sametinget havner vi inn i en seig vegg av vennlig ignorering. Fylkesmannen sier at samiske elever ikke klager - de har ikke registrert noen klager. Tilsynene viser kanskje ett forbedringspotensiale, men det får være opp til kommunen. I kommunene har de så lite ressurser. Det er så mange andre utfordringer å ta tak i. Samisk er jo ikke ett obligatorisk fag heller. - Sykemeldingsproblemene kan vi ikke løse, sier de. -Vi mangler kvalifiserte lærekrefter, sier de.

Nasjonalt sett pekes det på Sametinget. - Det er Sametingets ansvar, sies det - og jeg regner med at det slippes ut ett lettet sukk på bakrommet når mikrofonene er slått av.

Disse problemstillingene er så kjent for folk, at jeg er ganske sikker på at du har opplevd det selv - eller du kjenner noen som har slike erfaringer. Og da er det skuffelsen blir enda større når Sametinget ikke er der for deg når du trenger oss. Sametinget tar ikke opp enkeltsaker, men kan gi kommuner veiledning i forhold til dette. Det hjelper så veldig lite når det er din unge det gjelder. 

Det er derfor NSR har foreslått et ombud for samisk språk. Ombudet skal kunne ta saken din og hjelpe deg videre
.

Sånn at samiskundervisningen kommer igang, sånn at undervisningen blir kvalitetsmessig - og sånn at du ikke slutter med samisk.

1 kommentar:

Husk nettiketten:) Så bra at du er engasjert og vil kommentere. Velkommen!